Protesten in Brazilië


In Brazilië zijn afgelopen vrijdag tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het bezuinigingsbeleid van president Temer. Een door de vakbonden uitgeroepen landelijke 24-uursstaking legde een groot deel van het land plat. Miljoenen arbeiders bleven thuis of sloten zich aan bij de massale demonstraties. Door de staking lag het openbare leven in veel steden 24 uur lang vrijwel stil. In diverse steden, waaronder Sao Paulo en Rio de Janeiro ging betogers en de geüniformeerde knokploeg van de staat de politie met elkaar op de vuist.

De vorig jaar d.m.v. een ordinaire coup aan de macht gekomen Temer wil de Braziliaanse economie grondig ‘hervormen’, wat ook in Latijns-Amerika niet meer is dan een eufemisme voor bezuinigingen op publieke voorzieningen. Zo wil hij o.a. de pensioenen verlagen en de arbeidswetgeving slopen.

Sao Paulo werd het hardst getroffen door de stakingsacties. Het openbaar vervoer kwam volledig stil te liggen en in de binnenstad kwam het tot heftige confrontaties tussen stakers en politie. Pogingen van stakers om het vliegveld van São Paulo te bestormen werden met de inzet van traangas verhinderd.

In Rio gingen bussen en een brug in vlammen op, al bleven restaurants en winkels – in tegenstelling tot São Paulo – gewoon open.

Brazilië lijdt al jaren onder een ernstige recessie. In 2015 kromp de economie met 3,8%. De groeicijfers over 2016 zijn nog niet bekend, maar vermoedelijk zal de krimp over dat jaar uitkomen op zo’n 3,5%. Zoals overal ter wereld wentelt de politieke arm van het kapitaal de regering de gevolgen van de recessie af op de werkende bevolking.