Protest op Antwerpse Groenplaats: “we zijn het racisme kotsbeu”

De Antwerpse Groenplaats was zondagmiddag (17/05) het decor van een kleurrijke manifestatie. Enkele honderden mensen uit alle geledingen van de samenleving kwamen bijeen om één boodschap uit te dragen: “geen ruimte voor racisme, een gelijke behandeling voor alle Antwerpenaren.”

Directe aanleiding voor de manifestatie waren de intussen welbekende uitspraken van N-VA burgermeester Bart de Wever. Zonder enige kennis ter zake zei de Wever in het televisieprogramma Terzake dat Vlamingen met een Marokkaans-Berberse achtergrond ‘gesloten zijn’ en vaker te vinden zijn in de criminaliteitsstatistieken.

Mede-initiatiefnemer van de manifestatie Dyab Abou Jahjah, stelt het scherp: “Anno 2015 kan het niet langer dat een mainstream politicus een hele bevolkingsgroep als bron van het kwaad bestempelt.” Volgens Abou Jahjah is het ook tekenend dat “De Wever trots uitpakt met het nieuws dat een Saoedisch bedrijf meer dan 3 miljard in de haven van Antwerpen investeert. Geld dat afkomstig is van een regime dat dag in dag uit mensenrechten met de voeten treedt. Maar dat is voor Bart de Wever geen probleem. Hoe cynisch kan je zijn?”

Onderzoeker Joachim Ben Yaqoub, voorzitter van anti-racismebeweging Kif Kif, geeft een beknopte analytische omkadering:

“Het toeschrijven van negatieve kenmerken aan een bepaalde bevolkingsgroep is tekenend en symptomatisch voor het huidige neokoloniaal politieke klimaat. Het is een klimaat waarin de term “politieke correctheid” preventief wordt ingezet om machtsstructuren te verdoezelen, uitsluiting en ongelijkheid te legitimeren.”

“De ‘uitschuiver’ van de populairste politicus van Vlaanderen is symptomatisch voor een samenleving waarin racisme diep zit ingebakken. Racisme is een globaal en structureel probleem. De huidige overheid en heel de politieke klasse draagt een historische verantwoordelijkheid.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be