Linkse, pro-Koerdische burgemeesters ontslagen in Turkije

Drie pro-Koerdische burgemeesters van de linkse HDP zijn door de Turkse regering uit hun functie gezet. Volgens het Turkse Ministerie van Binnenlandse Zaken onderhielden de drie banden met een terroristische organisatie (lees: de PKK) en maakten ze zich schuldig aan het verspreiden van propaganda voor een terroristische groep.

De regering heeft inmiddels plaatsvervangers benoemd die geacht worden wél braaf te doen wat de regering hen opdraagt.

De drie waren burgemeester van respectievelijk Diyarbakır, Van en Mardin, steden in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land. In Diyarbakır zette de politie een waterkanon in tegen demonstranten die protesteerden tegen het besluit.

Het ontslag van de drie burgemeesters maakte deel uit van een grootschalige actie waarbij in totaal 418 mensen werden opgepakt op verdenking van contacten met de PKK.

De actie stuitte op flink wat kritiek. Burgemeester Ekrem Imamoğlu van Istanboel noemde het ontslag ‘onacceptabel’:


Ook ex-premier Davutoğlu, wiens relatie met Erdogan a geruime tijd flink verstoord is, liet zich op Twitter kritisch uit over het ontslag.

Bron: Middle East Eye

Uitgelichte afbeelding: By blu-news.org – https://www.flickr.com/photos/95213174@N08/17167817278/in/photolist-https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39979926