Primeur: Britse werknemers van McDonalds staken, wereldwijde steun

Voor de allereerste keer in de geschiedenis hebben Britse werknemers van McDonald’s het werk neergelegd. Zij verzetten zich tegen de ultraflexibele contracten en eisen minstens 10 pond per uur. In de hele wereld waren er solidariteitsacties. Ook in Brussel werd actie gevoerd.

40 werknemers van twee restaurants in Londen begonnen maandag aan een 24-urenstaking. Dat is een primeur in de geschiedenis van McDonald’s in Groot-Brittannië.

In Groot-Brittannië hebben bijna een miljoen werknemers een 0-urencontract (zero-hour contract). Dat betekent dat er geen minimum of maximum aantal uren wordt afgesproken en dat de werkgever op elk moment kan beslissen het uurrooster aan te passen.

Shen Batmaz, die vandaag meestaakt, legde aan de BBC uit waar dat toe leidt: “Toen we hier te maken kregen met een bullebak van een manager en ik opstond tegen hem voor onze rechten, kortte hij mijn werkweek in van vier dagen tot één dag.”

De stakende werknemers vragen ook een verhoging van hun uurloon tot 10 pond. De actie sluit aan bij de ‘Fight for 15’-beweging in de VS die er al in slaagde om in verschillende staten het minimumloon te verhogen tot 15 dollar.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be