Pride: een onbekend hoofdstuk in de Britse mijnwerkersstaking

Het is een van de bekendste stakingen in de geschiedenis: de Britse mijnwerkersstaking in 1984, toen Margaret Thatcher premier was. Veel minder bekend is dat de mijnwerkers steun kregen uit onverwachte hoek: van homo’s en lesbiennes. De film Pride vertelt op ontroerende wijze dit verhaal en leert ons belangrijke lessen over wat solidariteit echt betekent.

In 1984 staakten 100.000 mijnwerkers tegen het besluit van Thatcher om twintig mijnen te sluiten. Met de succesvolle mijnwerkersstakingen van de jaren 1970 nog vers in het geheugen, was Thatcher vastberaden om deze keer ook de vakbond te breken. Geen middel leek hierbij te worden geschuwd, en de beelden van het keiharde politieoptreden staan bij velen nog op het netvlies gegrift.

Thatcher had verwacht dat de stakers het niet lang vol zouden houden. Waar ze echter geen rekening mee had gehouden, was dat duizenden mensen de mijnwerkers kwamen helpen. In Onllwyn, een dorpje in het zuiden van Wales, kregen de mijnwerkers en hun familie steun uit heel onverwachte hoek. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: socialisme.nu