Premier Tsipras begint aan onderhandelingen met EU zonder meerderheid

De Griekse premier Alexis Tsipras kreeg dan wel een grote meerderheid van het parlement achter zich, maar zijn meerderheid is hij kwijt. Veertig leden van Syriza stemden niet voor de besparingswetten die een voorwaarde zijn om te beginnen onderhandelen over een nieuwe bailout.

Na de marathononderhandelingen die maandagochtend eindigden op een vernederend akkoord voor Griekenland kreeg premier Tsipras drie dagen om een eerste reeks besparingswetten door het parlement te jagen.

De deadline van 15 juli werd uiteindelijk niet gehaald. Het was al ruim na middernacht toen het parlement na een lange zitting tot de stemming overging. Alle partijen hadden ruim de tijd genomen om commentaar te geven op het akkoord.

Premier Tsipras die lang in de coulissen bleef, nam als laatste het woord. Hij maakte zich sterk dat zijn regering nog altijd de steun geniet van de Griekse maatschappij. Hij daagde de nee-stemmers in zijn partij uit om met een alternatief op de proppen te komen. “Ik had de keuze tussen dit akkoord of een chaotisch faillissement”, zei hij.

“Deze regering zal er alles aan doen om terug orde te brengen in dit land”, zei hij nog. “We zullen onze tegenstrevers niet het plezier gunnen dat deze regering maar een parenthese is in de geschiedenis. We hebben een zaadje geplant en dat zal vruchten dragen in heel Europa.” Volgens Tsipras is niet alles de schuld van buitenlandse krachten. De heersende klasse in Griekenland heeft ook boter op het hoofd. (Lees verder bij de bron)

Bron: dewereldmorgen.be