Premier Ruttes grote Randstadprovincie lijkt er niet te komen

Er komt naar het zich laat aanzien geen grote Randstadprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Het plan van het kabinet is losgelaten en er wordt alleen nog gesproken over vergaande samenwerking tussen de drie provincies. Zuid-Holland zou zelfstandig blijven. (Premier Ruttes grote Randstadprovincie lijkt er niet te komen – NRC)

Bestuurlijke vernieuwing is al jarenlang een paradepaardje van de VVD. Minder bestuurlijke rompslomp; het moet eenvoudiger in Nederland.

Niet voor niets ging het eerste hoofdstuk van het Regeerakkoord over het bestuur van Nederland. Daar ging een duidelijke boodschap van uit: er moeten pijnlijke maatregelen genomen worden, maar de overheid spaart zichzelf niet. ‘De bestuurlijke drukte’ zou worden verminderd en daarom zou het kabinet komen ‘met een voorstel tot opschaling van het provinciaal bestuur in de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), ook om nieuwe bestuurlijke hulpstructuren te voorkomen.'(Exit Randstadprovincie: waarom lukt het niet? – Volkskrant)

En weer een van de met veel tamtam aangekondigde plannen van dit stomme kabinet verdwenen! Godzijdank, denk ik. Het wordt zo langzamerhand wel een erg lacherige bedoening, als alle andere maatregelen die ze nemen om de zwakkeren in de samenleving naar het randje van de afgrond te brengen niet zo hartverscheurend bedroevend zouden zijn.