PostNL begrijpt het: geeft pakketbezorgers vast contract

Marktleider PostNL laat nieuwe pakketbezorgers alleen nog maar op een vast arbeidscontract voor zich werken. Wie als kleine zelfstandige werkt kan dat blijven doen, maar nieuwe zelfstandigen komen er niet meer bij. Dit zegt topvrouw Herna Verhagen van PostNL in een interview met de Volkskrant. (Volkskrant)

Kijk, dat is nu eens een verstandige beslissing van PostNL. Investeer in je personeel, geef ze het gevoel dat je ze vertrouwt en ze van waarde vindt, dan krijg je dat ook terug van je werknemers. PostNL maakt deze stap omdat de pakketbezorgers in de toekomst steeds meer service aan en zelfs in huis zullen gaan leveren bij hun klanten.

‘We plaatsen een wasmachine en nemen de oude weer mee. Een consument wil dat één keer per week zijn koelkast gevuld gaat worden. Dat zijn logische werkzaamheden voor pakketbezorgers. Dan heb je een bepaalde stabiliteit nodig, een groep mensen die hoge kwaliteit leveren.’

Ik zou zeggen, dat laatste geldt voor elke betrekking, iets dat men gedurende de hand over hand toenemende flexibilisering in de jaren negentig volledig uit het oog verloren is. De loyaliteit die men voor dat tijdperk nog wel eens kon voelen voor een werkgever kwam men nog maar zelden tegen daarna, en het resultaat is uiteindelijk een groep argwanende werknemers die, als ze daarvoor de kwalificaties hebben zeker in hun jonge jaren – terecht – al jobhoppend door het leven gaan en daarmee de stabiliteit binnen een bedrijf ernstig aantasten. Want natuurlijk zijn het juist de meest gekwalificeerde en waardevolle krachten die je op die manier steeds kwijtraakt.

Maar ook maakt het een essentieel verschil in geleverde kwaliteit door de werknemers die wèl blijven, of ze zich gesteund voelen door en betrokken voelen bij het bedrijf of de organisatie waarvoor ze werken. Ik heb zelf de omslag gezien bij een vroegere werkgever, die enkele vreemde stappen maakte na het knappen van de internetbubble, waardoor het vertrouwen volledig verdween bij het personeel en daarmee zijn motivatie, iets dat daarvoor juist de kracht van dat bedrijf was geweest. Ook heb ik het gezien in banen waar men steeds slechts tijdelijke contracten kreeg en men er blijkbaar maar wat bijhangt als werknemer. Dan hangt de werkgever er in het leven van de werknemer dus ook maar wat bij.

(reacties staan aan voor dit artikel)