Poolse regering legaliseert het tonen van White Power-slogans en Keltische Kruizen

img_20170105_195207_processedOmdat, volgens het ministerie van Justitie: “White Pride en Keltisch Kruis niet racistisch zijn, maar gewoon merktekens van een “sociale beweging tegen biologische rasvermenging. ”

Serieus.

De zaak die in behandeling was draaide om skinheads die werden uitgenodigd om een een lezing te geven over sport en lichamelijke gezondheid op een kleuterschool, waarna ze de kinderen kalenders  gaven waarop “White Pride” en Keltische kruizen waren gedrukt. Het ministerie van Justitie weigerde hiervoor een klacht in behandeling te nemen: “Ze bevorderen een gezonde levensstijl.”

Dit nieuws komt na een lange onrustige week, waarin nationalistische hooligans meerdere buitenlanders en buitenlandse winkels en restaurants hebben aangevallen. Deze groepen zijn meestal verbonden met de neonazi Obóz Narodowo-Radykalny (ONR,) een groep die de huidige PiS regering stilzwijgend ondersteunt.

Het ministerie verklaart dat zowel het symbool en de slogan, die duidelijk worden geassocieerd met nationalistische bewegingen, niet zal worden verboden, enkel omdat “sommige groepen mensen dit op een bepaalde manier interpreteren.”

Bovendien heeft de rechter besloten dat een hoger beroep niet is toegestaan, en dat deze beslissing definitief is.

Dit is slechts het zoveelste in een lange reeks van incidenten die aantonen dat PiS op één lijn staat met deze fascistische en nationalistische elementen in de Poolse samenleving. En maar blijven volhouden dat er niets aan de hand is.