Poolse minister op het matje geroepen bij premier om beledigende uitspraken over #ZwarteMaandag

polenaboMinister Waszczykowski noemde de #CzarnyPoniedzalek  protesten eerder marginaal, en beschuldigde de deelnemers van het ‘roepen van domme leuzen.’

De Poolse premier, Beata Szydło, heeft hem in een disciplinair gesprek tot de orde geroepen, en afstand genomen van zijn uitspraken. Bovendien heeft ze hem te kennen gegeven dat hij zijn excuses zou moeten aanbieden aan de deelnemers aan de demonstraties, die hij als bespottelijk betitelde. “Laat ze maar spelen,” was blijkbaar een brug te ver voor de diplomatiek iets begaafdere geesten binnen de Poolse regering, zeker aangevuld met uitspraken als “we willen best met mensen in debat, maar dit soort verkleedpartijen zijn maar kinderachtig.”

Vanuit de partijleiding wordt nu aangegeven dat de woordkeus van de minister geheel voor zijn rekening komt, en dat PiS deze niet goedkeurt. De minister zal bij uitblijven van excuses van zijn kant dan ook moeten uitleggen waarom hij dit weigert. Waszczykowski is zich echter van geen kwaad bewust, en zegt geen idee te hebben waar de kritiek op gebaseerd is.

By Adrian Grycuk - Own work, CC BY-SA 3.0 pl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43377890
Witold Waszczykowski (by Adrian Grycuk)

Waszczykowski staat in Polen bekend om zijn provocatieve en van weinig empathie en inzicht getuigende uitspraken. Zo verkondigde hij dat fietsen en vegetariërs uitvindingen zijn van links, dat Amerikaanse senatoren die kritisch staan tegenover het huidige beleid van de Poolse overheid geen idee hebben van de situatie ter plaatse en zich laten manipuleren, en dat voormalig president, vader des vaderlands en éminence grise van de Poolse politiek Lech Wałęsa een communistische marionet zou zijn.

Het lijkt er overigens sowieso op dat de PiS elites geschrokken zijn van de enorme opkomst op de demonstraties van deze maandag. Er gaan binnen de partij stemmen op die beweren dat -omdat de wet een burger-initiatief was- PiS niet verantwoordelijk is voor de wet. Een beetje raar natuurlijk, als je als partij met een absolute meerderheid met grote spoed en volledige instemming een wetsvoorstel door het parlement loodst, terwijl je een concurrerend wetsvoorstel -dat juist een liberalisering van het beleid voor ogen had, en ook middels een burgerinitiatief onder ogen van de Sejm gekomen is- zonder meer afwijst. Hoe dan ook, het is hoopgevend dat er een tere snaar geraakt lijkt te zijn door deze massale protesten.

Overigens betekent dit niet dat PiS afziet van het invoeren van de wet om abortus in vrijwel alle gevallen te verbieden: volgens Szydło zal binnen enkele dagen een stemming plaatsvinden over het voorstel. Hierbij wordt wederom gewezen op het feit dat “maatschappelijke organisaties” de wet hebben ingediend, dus dat PiS eigenlijk wel moet…

Een slecht plan, aldus Aleksandra Karasińska, redactrice bij Newsweek Polska: zij geeft aan dat Waszczykowski en zijn PiS maar beter voorbereid kunnen zijn op een hete herfst. “Niemand had een dergelijke kracht verwacht van vrouwen, omdat in dit patriarchale land nou eenmaal nooit op de kracht van vrouwen gerekend wordt.”

By Hans Pama - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17207241Als voorbeeld van mannen zonder kennis van zaken wordt aartsbisschop Hoser ten tonele gevoerd: hij wist met droge ogen te beweren dat bevruchting en zwangerschap na een verkrachting zeer zeldzaam zouden zijn “omdat de stress van de situatie niet bevorderlijk is voor het proces.”

Daarnaast kan ze het niet laten om de spot te drijven met de Sejm, die, in plaats van te luisteren naar de bezwaren van Poolse burgers over dit onderwerp, ervoor kozen om een wetsvoorstel in te dienen om paarden te eren voor hun belangrijke rol in de Poolse geschiedenis.  Waszczykowski citerend: ” Niech się bawią” “Laat ze maar spelen.”