Politietraining leert Amerikaanse agenten om eerst te schieten en dan pas te praten

Terwijl steeds meer politiegeweldincidenten het laatste nieuws domineren, blijft Amerikaanse psycholoog William J. Lewinkski agenten trainen in de zogenaamde “shoot first”-methode. In de rechtszaal sluit hij zijn verdedigingsverhaal steevast af met de conclusie: de agent heeft correct gehandeld.

‘Schiet eerst en behandel vervolgens de consequenties.’ Psycholoog William J. Lewinski traint Amerikaanse politieagenten in de zogenaamde methode “shoot first, ask questions later”. Voor zijn bedrijf Force Science Institute reist Lewinski het hele land door om seminaries te geven waarin hij politieagenten erop wijst dat ze binnen een kwart van een seconde beschoten kunnen worden door iemand die ze staande houden.

Bovendien verdient hij heel wat geld aan de schade die deze aanpak aanricht. Wanneer agenten terechtstaan nadat ze deze controversiële methode hebben toegepast, wordt Lewinski volgens The New York Times immers vaak – op verzoek van zijn cliënten – als getuige opgeroepen. Tegenover de rechter verdedigt hij de agenten voor 1000 dollar per uur. De psycholoog heeft er inmiddels al bijna 200 zaken op zitten. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be