Politie op LuxLeaks-proces: ‘Klokkenluider was een antikapitalist!’

In Luxemburg ging dinsdag het LuxLeaks-proces van start. Op de beklaagdenbank niet de regering van Luxemburg of de multinationals die via complexe constructies zo goed als geen belastingen betaalden, maar wel twee klokkenluiders en de journalist die het schandaal aan het licht brachten. Eén van de klokkenluiders werd er meteen al van beschuldigd een ‘antikapitalist’ te zijn.

Twee oud-werknemers van PricewaterhouseCoopers – Antoine Deltour en Raphaël Halet – en de journalist Edouard Perrin zitten in Luxemburg in de beklaagdenbank. Zij liggen aan de basis van de zogenaamde LuxLeaks.

Vier jaar geleden kwam aan het licht dat multinationals als Apple, Ikea en Pepsi het belastingtarief tot 2 à 3 procent wisten te drukken via zogenoemde fiscale rulings met de Luxemburgse overheid. Die bedrijven ontweken daardoor miljarden euro belastingen per jaar.

LuxLeaks barstte los in 2012 na een uitzending van het programma Cash Investigation op de Franse zender France 2. Twee jaar later kreeg het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten alle 28.000 gelekte pagina’s in handen. Die wierpen het licht op 548 geheime akkoorden tussen Luxemburg en grote bedrijven.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be