Politie bezet ziekenhuizen in Myanmar; vakbonden roepen op tot een staking

De politie van Myanmar heeft een aantal ziekenhuizen en universiteiten bezet. Honderden mensen zouden zijn gearresteerd. De vakbonden hebben inmiddels opgeroepen tot een algemene staking.

In Myanmar wordt al weken geprotesteerd tegen een militaire coup. Het militaire regime reageert hard: gisteren werden nog twee betogers doodgeschoten. Tenminste vijftig mensen zijn de afgelopen weken doodgeschoten. Honderden mensen zijn gearresteerd.

De politie probeert al dagen de ziekenhuizen te bezetten, vermoedelijk om mensen die gewond zijn geraakt bij de protesten te kunnen arresteren. Betogers wierpen op verschillende plaatsen blokkades op om de politie tegen te houden. Het bezetten van ziekenhuizen van is een schending van het internationaal humanitair recht, maar daar ligt het militaire regime niet wakker van.

Een aantal vakbonden heeft opgeroepen tot een nationale staking die vandaag in zou moeten gaan. Volgens berichten op sociale media liggen de meeste fabrieken inmiddels stil. Ook de arbeiders van een aantal staatsbedrijven, waaronder de spoorwegen, hebben het werk neergelegd. Ook vrijwel alle banken zouden gesloten zijn.

Bron: de Guardian

Uitgelichte afbeelding: Photo by Snowscat on Unsplash