Polen probeert nazi-verleden te verdoezelen

Niet alleen rechtse Nederlanders, ook rechtse Polen willen de geschiedenis het liefst herschrijven en het nazi-verleden van hun geliefde vaderland wegpoetsen. Als het aan de Poolse regering ligt wordt het betitelen van de vernietigingskampen Auschwitz, Sobibór, Belzec, Plaszów en Chelmno als ‘Poolse vernietigingskampen’ binnenkort strafbaar.

Hongaarse Joden komen aan in Auschwitz-Birkenau, mei 1944. Illustratie: Wikipedia

Het wetsvoorstel werd afgelopen vrijdag aangenomen door het Poolse Lagerhuis. Als het ook wordt aangenomen door de Senaat, komt er gevangenisstraf te staan op het gebruik van termen als ‘Poolse vernietigingskampen’.

Volgens de Poolse historicus Jan Grabowski zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 200.000 Joden direct of indirect vermoord door Polen.De nazi’s hadden een uitermate efficiënt apparaat opgezet om ondergedoken Joden op te sporen. De supervisie werd uitgeoefend door Duitsers, maar het voetwerk werd vrijwel zonder uitzondering verricht door Polen.

Israël heeft furieus gereageerd op het Poolse voornemen. Premier Netanyahu stelde het wetsvoorstel gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. Ook de voormalige Minister van Financiën Yair Lapid reageerde woedend:


De Poolse ambassade in Israël meende Lapid, wiens vader de Holocaust ternauwernood overleefde, te moeten kapittelen:


Lapid reageerde op de enige juiste wijze:


Bron: New York Times