Polen heropent Abortus-debat

polishfetus
Beata Szydło geeft aan persoonlijk achter een totaalverbod te staan.

PiS maakt flink werk van haar doel om Polen uit de vaart der volkeren terug te trekken: na een oproep van de RK-kerk om “al het ongeboren leven te beschermen” heeft men de discussie over de toch al extreem strenge regels rondom abortus opnieuw opgepakt.

Polen – met over de 95% rooms-katholieken onder de bewoners – heeft nu al wetgeving die alleen met Malta of Ierland vergelijkbaar is: enkel in geval van verkrachting, incest en ernstig gevaar voor de gezondheid van moeder of foetus kan de procedure legaal worden toegepast.

Om deze reden zijn er in 2014 in heel Polen officieel slechts 1812 abortussen uitgevoerd, een stijging van ongeveer 500 in vergelijking met het jaar ervoor.
Experts denken echter dat het ware totaal van Polen die een abortus ondergaan jaarlijks tussen de 80.000 en de 200.000 ligt, deels door middel van illegale procedures, en deels door ‘abortus-toerisme’ naar landen met een soepeler regelgeving.
“Iedereen zal zich laten leiden door hun geweten,” zei Szydło in een interview met de publieke radio: “Voor mij persoonlijk, als Beata Szydło, sta ik volledig achter dit initiatief” om volledig te stoppen met abortus-procedures.

Ze zegt echter dat het nog niet duidelijk is of, en wanneer, de regering nieuwe wetten zou willen uitvaardigen.
Buitenlandse waarnemers hebben het idee dat het aansnijden van een zeer controversieel onderwerp als dit een poging kan zijn van PiS om de aandacht af te leiden van de politieke relletjes en het kritisch onderzoek van de Europese Unie met betrekking tot de begroting en de machtsgreep in het Constitutionele Hof.