Podemos aan Syriza: “Wij staan zij aan zij met het Griekse volk”

Met betrekking tot de situatie in Griekenland en de gefaalde onderhandelingen met de Eurogroep wil Podemos volgende boodschap verspreiden:

1. Vorige week maandag deed de Griekse regering een voorstel aan de Eurogroep. Dit voorstel bevatte belangrijke toegevingen. Het werd door de kredietverstrekkers unaniem onthaald als redelijk en werkbaar. Maar toen de Griekse regering voorstelde om de rijkste lagen van de Griekse bevolking extra te belasten, de schuld te herschikken en een investeringsplan voor de Griekse economie te ontwikkelen, werd dit verworpen door het IMF en de internationale kredietverstrekkers. In plaats daarvan eiste het IMF een verhoging van de btw op basisdiensten en voedsel, naast een verdere reductie van lonen en pensioenen. In hun poging om aan te tonen dat er geen alternatief voor austeriteit bestaat, aanvaarden de internationale kredietverstrekkers klaarblijkelijk enkel geld van de armen. En er wordt aangemaand om verder te gaan op het traject dat Griekenland reeds naar de afgrond heeft geleid. De Griekse economie werd gewurgd. De wurggreep blijven behouden is exact het tegendeel van wat moet gebeuren.

2. Geconfronteerd met de chantage en de afpersing van de geldschieters heeft de Griekse regering gereageerd zoals het moest: door een referendum uit te schrijven en het volk zelf op een soevereine en democratische wijze te laten beslissen over het voorstel dat op tafel ligt. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be