Plastic soep in oceanen erger dan gedacht

De enorme drijvende vuilnisbelt in de Grote Oceaan is groter dan to nog toe werd gedacht. Dat blijkt uit verkenningsvluchten door The Ocean Cleanup, het spraakmakende project van de jonge Nederlander Boyan Slat.

Op verschillende plaatsen in de oceanen hebben stromingen het plastic naar zogenaamde “drijvende vuilnisbelten” geleid. Een van de grootste is de “Great Pacific Garbage Patch”, tussen Hawaï en Californië.

De Nederlander Boyan Slat haalde in 2013 de wereldpers met zijn project The Ocean Cleanup, om de wereldzeeën te redden van de plastic soep. Gisteren (maandag) maakte Slat de eerste resultaten bekend van verkennende vluchten boven het gebied. De vluchten gebeuren met een C-130 die de naam “Ocean Force One” kreeg, en gaan door tot 7 oktober.
Onderschat

De onderzoekers vonden meer afval aan de rand van de draaikolk dan ze verwacht hadden in het centrum, waar de concentratie hoger ligt. In amper 2,5 uur zag het team meer dan duizend grote drijvende objecten, zoals vissersnetten.

“Hoewel we nog een meer gedetailleerde analyse van de resultaten moeten maken, kunnen we nu al zeggen dat het erger is dan we gedacht hadden”, zegt Slat.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be