Petitie: Maak scheurtjesonderzoek reactorvat Borssele openbaar!

Laka naar de Raad van State om scheurtjesonderzoek
In 2013 is kerncentrale Borssele op scheurtjes onderzocht. Aanleiding waren de duizenden scheurtjes gevonden in de Belgische kerncentrales Doel en Tihange. Minister Kamp heeft na het onderzoek de Tweede Kamer gemeld dat de wand van Borssele “het in België gevonden verschijnsel” niet vertoond. Tot op heden houden minister Kamp en EPZ (eigenaar van kerncentrale Borssele), het eindrapport van het scheurtjesonderzoek echter geheim. Niemand mag weten hoeveel scheurtjes er precies in de reactorvatwand van de kerncentrale zitten.
Wij eisen nu dat het onderzoek naar scheurtjes in het reactorvat van kerncentrale Borssele openbaar gemaakt worden!
Onderteken de petitie hier.

Volgens de Belgische nucleaire toezichthouder FANC zijn de duizenden scheurtjes die in Doel-3 en Tihange-2 zijn gevonden “mogelijk een wereldwijd probleem voor de hele nucleaire sector. De oplossing is om bij alle 430 kerncentrales wereldwijd, nauwkeurige inspecties uit te voeren”.
In 2013 is veertig procent van de reactor van Borssele onderzocht. Alhoewel het natuurlijk beter was geweest als de hele reactorwand was onderzocht op scheurtjes, is 40% beter dan niets. Alleen hadden na dat onderzoek dan natuurlijk wel de onderzoeksresultaten bekend moeten worden gemaakt. En dat is niet gebeurd. Althans, niet de feitelijke resultaten.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Dhjana