Pesticiden gevaarlijk voor boeren

Boeren, hun gezinnen en mensen die in de buurt van intensieve industriële landbouw wonen, zijn kwetsbaar voor de gevolgen van bestrijdingsmiddelen. Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de milieuorganisatie Greenpeace.

Greenpeace onderzocht de meest recente studies over het verband tussen bepaalde pesticiden en verschillende soorten kanker, neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer, en ziekten bij pasgeboren kinderen. Daaruit blijkt dat blootstelling aan sommige pesticiden verband houdt met een aantal soorten kanker. Specifieke middelen, zoals pyrethroïden, kunnen het menselijke immuunsysteem en de hormoonhuishouding verstoren. Pesticiden worden ook in verband gebracht met chronische ziekten zoals astma.

Blootstelling aan middelen tijdens de zwangerschap brengt bijkomende risico’s voor het kind met zich mee, doordat gifstoffen via de baarmoeder bij het ongeboren kind kunnen leiden tot geboorteafwijkingen en vertraagde cognitieve ontwikkeling. Het risico voor de gezondheid van kleine kinderen is groter, omdat ze te maken hebben met relatief grotere blootstelling en hun lichaam de middelen langzamer afbreekt, stelt Greenpeace in het onderzoek. Bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor het zenuwstelsel zijn bijvoorbeeld de organofosfaten, carbamaten, pyrethroïden en neonicotinoïden. Zelfs bij lage blootstelling zouden sommige van deze chemicaliën tot langdurige ondermijning van de gezondheid kunnen leiden. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be