Peiling: overgrote meerderheid Britten denkt dat Brexit op een ramp uitloopt

Ruim tweederde van de Britse kiezers denkt dat Brexit slecht afloopt voor Groot-Brittanië. Ook een meerderheid van de mensen die voor ‘Leave’ hebben gestemd denkt dat het vertrek uit de EU in tranen zal eindigen.

Sky data poll

De peiling van Sky Data is absoluut dramatisch voor de regering May: maar liefst 78% van de geënqueteerden denkt dat May er een zooitje van maakt. In maart dacht slechts 23% van de Britten dat May Brexit slecht afhandelde. Dat percentage is dus in een periode van vier maanden verdrievoudigd. May zelf moet het doen met een al even magere score: 74% van de Britten is  niet tevreden over de premier.

Inmiddels lijkt er een meerderheid te zijn voor een tweede referendum over Brexit. In dat referendum zouden de Britten moeten kunnen kiezen tussen géén Brexit, een zachte Brexit en een harde ‘no deal’ Brexit. 50% van de Britten kan zich vinden in zo’n referendum, 40% blijft tegen.

Mocht zo’n referendum daadwerkelijk gehouden worden, dan geeft 48% van de geënqueteerden aan tégen Brexit te zullen stemmen, 27% zal kiezen voor een harde Brexit en 13% voor een zachte Brexit. Zo’n 8% van de bevolking zal niet de moeite nemen naar de stembus te gaan en 3% is er nog niet uit.

Voor May lijkt het politieke einde nu toch écht in zicht. Vermoedelijk zal er nog in augustus een coup volgen. Wie May op moet volgen is niet duidelijk. De twee meest waarschijnlijke kandidaten zijn Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg. Beiden zijn ultrareactionair en voorstandersvan een harde Brexit.

Bron: Sky News