Peiling: Leefbaar Rotterdam gehalveerd

Volgens Maurice de Hond wordt Leefbaar Rotterdam bij de komende gemeenteraadsverkiezingen gelaveerd. De partij is momenteel met 14 zetels de grootste in de Rotterdamse gemeenteraad. Daar blijven er nog 7 van over. Vooral de PVV is daar debet aan: de fascistische beweging van Geert Wilders doet voor het eerst mee en komt met 5 zetels in de raad. Ook GroenLinks en VVD winnen flink.

De VVD zou volgens De Hond haar zetelaantal kunnen verdubbelen, van 3 naar 6. GroenLinks gaat van 2 naar 5, mogelijk zelfs 6. Daarmee zou ze de grootste partij op links worden. Naast Leefbaar Rotterdam is de PvdA de grote verliezer: de partij gaat van 8 naar 5 zetels, wat me eerlijk gezegd nog meevalt. De SP krijgt 4 zetels, D66 verliest er 1 en komt op 5. Het CDA blijft stabiel op 3.

Voor een meerderheid zijn in de Rotterdamse raad 23 zetels nodig. Het vormen van een coalitie gaat dus nogal lastig worden, vooral omdat buiten VVD en Leefbaar iedereen een coalitie met de PVV heeft uitgesloten. Althans wanneer we De Hond moeten geloven, wat ik niet op voorhand zou doen. De man zit er met enige regelmaat flink naast.

Bron: AD