Peiling: Jan Roos onbetrouwbaarste lijsttrekker

Jan Roos scoort bij de wekelijkse peiling van Maurice de Hond het allerlaagst als het erom gaat welke lijsttrekker het meeste vertrouwen geniet. Nog lager dan Henk Krol dus, dat is zonder meer een prestatie:

peiling_jan_roos
Echt verwonderlijk is dit niet, na bijvoorbeeld zijn oproep om de bijstand maar eens tien procent te verlagen of een vlaktaks in te willen voeren. Maar, dat is inderdaad een verschil tussen VNL en de PVV: VNL wil eigenlijk bij het oorspronkelijke idee van de PVV blijven, een echt rechtse partij te zijn. Wilders zag al snel in dat dat hem niet ging worden, dat dat hem teveel kiezers onder de Ontevredenen zou kosten, van wie een substantieel deel geen geweldig inkomen heeft. Dus die koos voor islamhaat, wat geleende standpunten van de SP en obligaat geneuzel over onze arme ouderen. Niet dat die ouderen er niet steeds slechter aan toe zijn, maar ik geloof geen moment dat de PVV daar ook maar enig belang aan hecht. De enige oudere waar de PVV van belang voor is, is Geert Wilders over tien jaar.
http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/611979/opmerkelijk-en-moedig-jan-roos-wil-uitkeringen-zeer-fors-verlagen.html

janroos_tweet_rechts
Op zichzelf zie ik overigens wel degelijk graag een enigszins succesvolle carrière in de Kamer voor Roos. Behalve het lek tussen de SP en de PVV vindt er namelijk niet of nauwelijks migratie van stemmers tussen partijen van links naar rechts plaats. Althans, tussen partijen die traditioneel als links of rechts beschouwd worden. Dat ze tegenwoordig zo ongeveer allemaal op zijn minst gematigd rechts zijn maakt daarbij niet uit. De uitspraak van Roos dat het tijd wordt dat er gewoon weer eens een rechtse partij is, slaat dan ook werkelijk alles. Onder welk riooldeksel heeft die man de laatste vijftien jaar geleefd?
Maar hoe dan ook, een succesvol VNL kan op die manier voor een heilzame versplintering op (extreem-)rechts zorgen.