Peil Nederlandse pers stijgt nog steeds niet

frontex embleemZijn er al of nog maar 60.000 asielzoekers e.a. in Italië aangekomen? En zijn het Noord-Afrikanen?

Het is weer bar een boos met de Nederlandse pers. Wat een kwaliteit weer en dat gaat maar door.  ANP (weer) en NOS (weer) in de hoofdrollen.

Dit staat in Trouw n.a.v. een ANP-bericht dat op 24 juni werd verspreid:

In dit derde jaar van de migratiecrisis is er volgens de Italianen nog geen enkel teken dat de stroom mensen die vanuit Noord-Afrika de Europese kusten probeert te bereiken, kleiner wordt. Alleen al dit jaar hebben hulpverleners 60.000 vluchtelingen veilig aan land weten te brengen.

Wacht even. Het hele jaar hebben media rondgebazuind dat er sprake is van een steeds maar stijgend aantal asielzoekers e.a. die via Noord-Afrika Italië bereiken, al dan niet vergezelt met de leugen dat dat komt door de deal tussen Turkije en de EU. Ik heb daar voortdurend tegen geknokt, tevergeefs.  Het was om gek van te worden. Al schreven organisaties als UNHCR,  IOM, Frontex en de Italiaanse regering, dat er geen enkele sprake is van enige toename of waterbedeffect, de Nederlandse pers bleef het maar schrijven.

Nu veranderd het ANP van toon: het is nu ineens dat het niet kleiner wordt. Wat zou dan de reden kunnen zijn dat het kleiner zou zijn worden? Er is toch geen overeenkomst of zo gesloten? Je had dus ook  kunnen schrijven dat het niet is toegenomen, maar niet is afgenomen geeft een heel ander toon.

Laten we eerst eens even wat voorspellingen er bij halen. Half mei kwam Europol en Interpol met een onderzoek waarin in stond dat er 800.000 mensen klaar zaten in Libië en dit jaar naar Italië zullen komen.  Althans zo verscheen in de pers. In werkelijkheid zaten daar 400.000 in die nog uit bv het Midden-Oosten (lees Syrië) zouden moeten komen. Het hoogseizoen loopt van pakweg midden april tot half oktober. Zes maanden. Daarbuiten is het weer vrijwel altijd te slecht om met de erbarmelijke schepen de oversteek te wagen. Van die zes maanden zijn er nu ruim twee verstreken. Om aan 800.000 te kunnen komen moeten we nu gemiddeld 25-30.000 overstekers per week hebben. Dat aantal halen we nog geeneens per maand.

Frontex kwam een week geleden met een aantal van 300.000 voor dit jaar (dubbele waarschuwing: bericht kwam van Bild via de NOS). Daarbij ging hij uit van 10.000 per week nu. Ook dat hebben we niet gehaald de afgelopen twee maanden en zelfs al halen we dat wel, dan nog komen we moeilijk aan de 300.000.

Nu is het ook nog zo dat niet alle die in Italië aankomen uit Libië komen. Een andere plek waar boten vandaan komen is Alexandrië in Egypte. Vandaar vertrekken bijvoorbeeld de grootste groep de Eritreeërs met 15%, maar ook Soedanezen en natuurlijk Egyptenaren. Het is mij niet precies duidelijk hoeveel nu uit Egypte komen, maar uit Libië zelf zijn dus veel minder mensen aangekomen dan de 60.000 die nu in Italië zijn geteld.

(lees verder bij Flip van Dyke)