Pegida en ‘de moslims’

Het debacle omtrent de Pegida-demo en de salafistische moskee. Eigenlijk kan ik mij ergens wel vinden in Doorbraaks stellingname, in dit geval. Wat overigens niet vaak voorkomt.

Toch heeft Peter Storm hier ook gelijk. Zowel Doorbraak als Storm hebben een punt in dit debacle.

Pegida, de christelijke fascisten, gaan demonstreren tegen moslimfascisten. Fascist tegen fascist, iets dat in de geschiedenis wel vaker is voorgekomen. Fascisten in Italië gingen veel met elkaar op de vuist, om hun ‘mannelijke eer’ te beschermen etc. IS-aanhangers zouden met een Anders Breivik in conflict raken en andersom. Net als dat criminelen elkaar vaak naar het leven staan, omtrent macht en invloedssfeer. Wij buitenstaanders houden ons daar doorgaans verre van.

Het punt is: dat men bloemen legt bij die moskee wil nog niet zeggen dat men dùs pro salafistisch is. Nee, men demonstreerde tegen de moslimhaat, van Pegida. De eindeloze anti-moslim hetze, die al tientallen jaren aangewakkerd wordt, door Pegida, FVD, PVV en velen meer.

Pegida greep deze moskee aan om een karikatuur van de islam te maken. Ja, de islam, dat zijn allemaal salafisten. Dàt is wat men blokkeert, men blokkeert Pegida. En als mensen dan bloemen in hekken wilt steken, ik zou het niet doen, maar dat moeten die mensen zelf weten. Wie ben ik om hen te vertellen waar zij bloemen mogen leggen?

Pegida is zogenaamd tegen salafisme? Eigenlijk moet Pegida dan bij de Nederlandse staat aankloppen. De Nederlandse staat onderhoudt immers warme banden met salafistische, fascistische staten, om haar eigen belangen te behartigen. Maar leve Holland, toch, Pegida?

Kortom, ik denk dat de meeste mensen wel begrijpen, dat àls mensen tegen Pegida demonstreren dat niet wil zeggen dat men dus vóór salafisme is. Een poos terug ging men bij het huis van een pedofiel demonstreren. Sommige mensen waren hier fel op tegen. Maar uiteraard niet omdat die mensen voor pedofilie zijn.

Daarnaast, als men Pegida laat demonstreren dan wordt het alleen maar sterker. Nu pakken ze een salafistische moskee, dus heeft hun betoog nog enige betekenis. Maar straks hebben ‘alle moslims’ het weer gedaan. De strategie van deze antifascisten is het blokkeren van Pegida, waar ze ook gaan of staan, wat ze ook doen. Ook als ze een keer per ongeluk gelijk hebben. Ik doe ook alles om de VVD te blokkeren, te remmen, ook als sommige VVD-leden een keer per ongeluk ergens gelijk in hebben. Dan staat het torpederen van die partij toch voorop, wat mij betreft. Die partij is namelijk zo schadelijk, dat alles gedaan moet worden om hen te remmen.

Wat had Doorbraak voor ogen? Dat men Pegida alleen blokkeert wanneer ze bij gematigde moskeeën aankloppen? Het gaat erom Pegida een spaak in de wielen te steken, los van de context. Begrijpelijk natuurlijk. Dus ik neig meer naar Storms mening, in dit geval. Al vind ik de kritiek van Doorbraak niet geheel onzinnig.

Afijn, mensen moeten hierin zelf maar hun keuze maken. Het is niet de meest eenvoudige kwestie ooit.