Pechtold vs Wilders: een zinloos debat

De PVV-vrijwilliger Patrick van Rijn uit Soest wilde wel in Nieuwsuur uitleggen waarom hij PVV-vrijwilliger is. Patrick is ook anti islam, kritisch, gay en anti eu, anti AFA. Met die omschrijving presenteert Patrick zich op Twitter.

Patrick wilde niet bij zijn woning geïnterviewd worden, want dan zouden zijn buren misschien zijn ramen ingooien. Dus vond het interview met Patrick en zijn hondje plaats in het Herenleed-achtige decor van de Soesterduinen. Patrick als roepende in de spreekwoordelijke woestijn en kennelijk onwetend van het feit dat zijn buren ook naar Nieuwsuur kijken.
De andere PVV-vrijwilliger die in Nieuwsuur mocht optreden mocht angstig naar enkele vrouwen met hoofddoekjes kijken, zeggen dat er veel te veel moslims in Nederland zijn, dat zij zelf een heel lieve Marokkaanse vriend had gehad, maar dat er minder Marokkanen moeten zijn omdat zij oververtegenwoordigd zijn in de cijfers. Enzovoort. Enzovoort.

Deze twee vrijwilligers hebben stemrecht. En dat hoort ook zo te zijn. Dat zijn geen enkele belangstelling voor feiten en cijfers hebben is voor de PVV van Geert Wilders mooi meegenomen. De PVV heeft zelf ook helemaal niets met feiten en alles met het fout interpreteren van cijfers.
Mensen stemmen niet op de PVV om de inhoud, maar om de vorm. Die vorm is schelden op de elite, schelden op vreemdelingen, schelden op alles wat beweegt.

Debat
Geert Wilders gaat op 16 maart 2015 in het onvolprezen magazine EenVandaag 20 minuten in debat met Alexander Pechtold. Beide heren botsen af en toe in de Tweede Kamer dus dat moet vuurwerk opleveren. Dat denkt de redactie van EenVandaag.

Pechtold, die de standpunten van de politicus Wilders verafschuwt, maar de mens Wilders niet direct onsympathiek vindt, kondigt aan Wilders met feiten om de oren te zullen slaan.
Nog afgezien van de mogelijkheid dat dit debat om voor de hand liggende redenen helemaal niet plaats zal vinden is dit debat bij voorbaat volstrekt zinloos. Althans als het erom om gaat Wilders als leugenaar en charlatan te ontmaskeren. En als het de bedoeling van Pechtold is om minder, minder, minder mensen op de PVV te laten stemmen.

PVV-stemmers hebben niets met feiten. Integendeel, die vinden feiten maar lastig. Vooropgesteld dat zij weten wat de betekenis van het woord feit is.
In de Tweede Kamer wordt Wilders telkenmale met de echte feiten om de oren geslagen. Of het nu gaat om het interpreteren van cijfers over allochtonen, asielzoekers of criminelen. Of over het rabiaat rechtse stemgedrag van de PVV in sociaaleconomische kwesties. Of over welk onderwerp dan ook. Wilders blijft ondanks met feiten gelardeerde tegenspraak voortdurend zijn leugens herhalen. Hij gelooft zelf in zijn leugens en zijn aanhang, die inmiddels angstwekkend omvangrijk is, vindt dat schitterend. Niet de inhoud, maar de vorm is van belang. Niet de woorden, maar de hoge toon en vooral het voortdurende staccato.

Dit debat, als het al plaats zal vinden, is koren op de molen van Wilders en de zoveelste desillusie voor Pechtold. Dat Pechtold dit kennelijk niet inziet of niet in wíl zien geeft aan dat wij hem als mogelijk toekomstige premier moeten vrezen. Een politicus met de ambitie baas van een land te worden hijst gevaarlijke leugenaars niet op het schild. En dat is nu precies wat Pechtold op 16 maart 2015 gedurende 20 minuten gaat doen.

Kijk hier naar de PVV-vrijwilligers in Nieuwsuur