Papieren storm in grote zaal Concertgebouw

Kunstenaarscollectief Fossil Free Culture NL (FFC-NL) creëerde vandaag een papieren storm in het Concertgebouw na afloop van het avondconcert. Tien kunstenaars wierpen 10.000 muziekvellen de grote zaal in vanaf het balkon, in een georkestreerd optreden van artistieke ongehoorzaamheid. Elk vel was bedrukt met door Annelies Jonkers gecomponeerde onmogelijke, onspeelbare dissonante muziek. Dit om het bestuur van het Concertgebouw eraan te herinneren: op een dode planeet zal muziek niet meer mogelijk zijn. Een van de sponsors van het Concertgebouw is Royal Dutch Shell, een multinational direct verantwoordelijk voor klimaatontwrichting.

Met de performance ‘Dissonance Act 3. Tempest’ simuleerde FFC-NL een onverwachte storm op een onverwachte plek – een van de meest prestigieuze klassieke concertzalen ter wereld. “Oncontroleerbare klimaatrampen gebeuren nu al vrijwel dagelijks – droogtes, stormen, regenval – het is tijd om dat zichtbaar te maken binnen de instituties die geld belangrijker vinden dan de dodelijke slachtoffers die hun geldschieter maakt,” stelt Maria Rietberg van FFC-NL. “We sporen het Concertgebouw aan onmiddellijk de banden met Shell te verbreken. Als internationaal gerenommeerde culturele instelling speelt het Concertgebouw een belangrijke rol in de realisatie van de wereld die we nu moeten maken, vrij van fossiele brandstoffen.”

‘Tempest’ is de afsluiting van de ‘Dissonance’ performance reeks. De afgelopen drie weken bracht FFC-NL drie nieuwe artistieke interventies naar het Concertgebouw om haar vastberadenheid te laten zien om het Concertgebouw te bevrijden van klimaat-ontwrichter Shell. Rietberg: “We zullen het Concertgebouw nu de tijd geven om te reflecteren op haar giftige banden met fossiele vervuiler Shell. Houdt het bestuur genoeg van muziek om het uitsterven van de laatste noten te willen voorkomen?”

In 2018 leidde de campagne van FFC-NL er toe dat het Van Gogh Museum Shell als sponsor liet vallen. Hierdoor is het Concertgebouw de enige publieke culturele instelling op het Amsterdamse Museumplein die nog geld accepteert van de fossiel industrie. Met haar huidige campagne, #FossilFreeMuseumplein, richt FFC-NL zich erop het Museumplein volledig te bevrijden van de tentakels van fossiele bedrijven. Met hulp van het Concertgebouw zou Amsterdam geschiedenis kunnen schrijven door als eerste stad ter wereld haar museumkwartier fossielvrij te verklaren. Rietberg: “Als het Concertgebouw de juiste toon wil aanslaan neemt het in ferme bewoordingen afstand van Shell.”

Deze performance volgt op een week van wereldwijde klimaatstakingen die maar liefst 7,6 miljoen mensen op straat brachten die onmiddellijke en ongekende klimaatactie van onze politieke leiders eisten.

Zie onze website voor verdere updates, flyers, en beeldmateriaal: https://www.fossilfreeculture.nl/portfolio/dissonance-act-3-tempest/

– Overgenomen van Indymedia