Palestijnse premier ontsnapt in Gaza aan aanslag

De Palestijnse premier Rami Hamdallah is ongedeerd gebleven bij een explosie die dinsdagmorgen zijn konvooi trof kort nadat het door het Erez checkpoint op de grens met Israel de Gaza-strook was ingereden. Enkele mensen raakten licht gewond en drie auto’s raakten licht beschadigd. Fatah noemde het een poging tot moord en legde de schuld bij Hamas.

Hamdallah legde de zeldzame visite aan Gaza af om een nieuwe installatie voor het zuiveren van rioolwater te openen. Hij zei dat de aanslag Fatah niet zou verhinderen om te blijven proberen de kloof tussen Fatah en Hamas te dichten. ”We zullen naar Gaza blijven komen.”

Tot het bouwen van de nieuwe rioolzuiveringsinstallatie was besloten in 2007, nadat overvol gevulde reservoirs waren gebarsten en daarbij vijf dorpelingen hadden gedood. De nieuwe installatie van 75 miljoen dollar is bekostigd door de Wereld Bank en de Europese Unie. De Israelische invasie van 2014, de Israelische blokkade en stroomtekorten hebben de opening met tenminste vier jaar vertraagd. De nieuwe installatie zal naast de oude opereren en rioolwater innemen van een viertal plaatsen. ma zuivering wordt het water hergebruikt voor irrigatie of in zee gedumpt.

Abu Pessoptimist

Eveneens verschenen op Abu’s blog. Zeer aanbevolen.