Pakistan niet veilig voor LHBT, toch zet Nederland LHBT asielzoeker uit

Een 26-jarige homoseksuele asielzoeker dreigt te worden uitgezet naar Peshawar (Pakistan) terwijl hij daar het slachtoffer zal worden van eerwraak. Een groot aantal LHBTI-organisaties heeft de Tweede Kamer met een gezamenlijke brandbrief gevraagd de uitzetting te verhinderen. De vriend en de vader van de asielzoeker zijn al vermoord om de ‘eer van de familie te zuiveren’. De Nederlandse regering erkent dat Peshawar een onveilige regio is voor LHBT-ers, maar de IND vindt hem #NietGayGenoeg.

De asielzoeker, Faisal S., kreeg op 12 oktober een negatieve beslissing in zijn tweede beroepsprocedure. Op donderdag 2 november ging hij in op een uitnodiging van het COA in AZC Heerhugowaard om te komen praten over vrijwillig vertrek uit Nederland. Daar bleek dat hij was misleid: hij werd ter plekke opgepakt en afgevoerd door twee mannen die niet als agenten van de vreemdelingenpolitie herkenbaar waren. Faisal werd afgevoerd naar detentiecentrum Zeist, waar hij een zelfmoordpoging deed. Daarop is hij in de isoleerafdeling geplaatst. Zijn advocaat is te laat ingeschakeld.

Faisal vroeg ongeveer twee jaar geleden in Nederland asiel aan. In zijn eerste procedure werd hij als ongeloofwaardig beschouwd door de IND. Hij zou ‘tegenstrijdige verklaringen’ hebben afgelegd. Deze formulering wordt vaak gebruikt door de IND bij asielzoekers die door hun sociale en culturele achtergrond geen ‘coming out’ hebben gehad zoals in westerse landen gebruikelijk is.

In Nederland heeft Faisal alsnog een ‘coming out’. Hij heeft vele openhartige gesprekken met vrijwilligers van verschillende LHBT-organisaties en wordt actief binnen de homogemeenschap. Hoewel de rechter die zijn beroepsprocedure behandelt hieraan niet twijfelt, oordeelt deze toch dat Faisal niet bewezen heeft dat hij homoseksueel is en volgt hierin IND. Een tunnelvisie van IND waarvan hij sinds de eerste beroepsprocedure slachtoffer is en hem is blijven achtervolgen net als vele andere LHBT asielzoekers in soortgelijke situaties.

De brandbrief die naar de Tweede Kamer gestuurd is, is afkomstig van de organisaties LGBT Asylum Support, COC Cocktail-projecten Eindhoven, Utrecht, Amsterdam-Oost, Prisma Groep Utrecht, Veilige Haven Utrecht en Secret Garden. Het is de eerste keer dat zo veel LHBT-belangenorganisaties samen in actie komen. Met regelmaat maken alle LHBT-belangenorganisaties en de COC Cocktail-projecten, die zich inzetten voor LHBT-asielzoekers, vergelijkbare zaken als die van Faisal mee.

Op 5 september is de petitie #NietGayGenoeg aangeboden aan de Tweede Kamer die vraagt om een onafhankelijke geschillencommissie waar afgewezen LHBT-asielzoekers zich kunnen melden. In deze commissie kan de situatie van de asielzoeker beoordeeld worden door onder andere gedragsdeskundigen en psychologen. Zij kunnen meer tijd besteden aan een zaak dan de gehoormedewerkers van de IND die in relatief korte tijd een oordeel over iemand moeten vellen. Het wachten is op een reactie van de staatssecretaris.

– Overgenomen van Gazet van het Noorden.