Pablo Iglesias: “Podemos vencer” (wij kunnen winnen)

Bijna 300.000 Spanjaarden kwamen op 31 januari 2015 naar Madrid voor de Marcha del Cambio, de mars der verandering. Pablo Iglesias, leider van de nieuwe partij Podemos, sprak de menigte toe. Dat hij een door alle Spaanse politici gevreesd debatteur is was al bekend. Op de massabetoging toonde hij zich ook een bevlogen redenaar. Iglesias trekt zich op aan het voorbeeld van Syriza en verbergt zijn ambities niet. Een samenvatting van zijn redevoering.

“Goedemiddag. Hoe mooi om zien hoe de mensen vandaag geschiedenis schrijven. Indrukwekkend hoe de mensen lachen hier aan de ‘poorten van de zon’, terwijl ze samen massaal verandering eisen voor sociale rechtvaardigheid en democratie. Ik zie hier de hoop om samen een betere toekomst te bouwen. Ik zie hier ook mensen die durven dromen.”

“Ja, wij zijn dromers. Wij durven dromen, maar wij nemen onze dromen ernstig. We willen ze waarmaken”. (Iglesias herhaalt deze zin meermaals tijdens zijn toespraak)

“De Puerta del Sol is vandaag terug een symbool van een toekomst vol verandering en van waardigheid. Op 2 mei 1808 waren het niet de koningen, niet de generaals, niet de blinkende regimenten van het koninklijk paleis die zich tegen de invasie verzetten.”

“Het was hetzelfde volk van Madrid, dat vandaag met ons op straat staat, dat met grote zelfopoffering zijn waardigheid bewaarde tegenover een onverdraaglijke invasie. Het waren dezelfde mensen van altijd, de eenvoudige mensen van onder aan de sociale ladder, die wraak en de lafheid van de regerende klasse ondergingen, die alleen maar hun privileges verdedigden, zonder hun ook maar iets te gunnen.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be