Oxfam NOVIB: armoede in Europa neemt toe (geactualiseerd bericht)

Tussen 2009 en 2013 zijn er in 19 EU-landen 7,5 miljoen mensen bij gekomen die de kosten voor verwarming of onvoorziene uitgaven niet meer kunnen betalen. 123 miljoen inwoners van Europa lopen in 2015 kans om in armoede te raken. Dat is een op de vier mensen. Treft het jouw buurman of een goede vriendin? Of misschien jouzelf?

Vrouwen, jonge mensen en migranten zijn kwetsbare groepen die het meeste risico lopen. De werkloosheid blijft in veel landen erg hoog en de gelukkigen die wel een baan hebben, hoeven niet te rekenen op salarisverhoging of leveren zelfs loon in. Onacceptabel voor een rijk continent als Europa, dat politiek stabiel is en prima voor haar eigen burgers moet kunnen zorgen, vindt Oxfam Novib.
Het onderzoek

In het onderzoek A Europe for the Many, Not the Few wijst Oxfam onder andere oneerlijke belastingstelsels aan als oorzaak voor een steeds ongelijker Europa. Ze stellen multinationals en rijke individuen in staat om miljarden euro’s aan belasting te ontwijken. De gewone burger betaalt de rekening. De rijken worden rijker, de armen steeds armer.

Verder lezen.
Het rapport.