Over witte redacties en racisme tussen aanhalingstekens

Is het jullie ook al opgevallen dat bij artikels over discriminatie het woordje ‘racistisch’ steeds tussen aanhalingstekens geplaatst wordt?

Wekelijks worden er in kranten talloze artikels gepubliceerd over misdrijven/misdaden waar de schuld en/of de feiten nog niet onomstotelijk vaststaan. Moorden, zedenfeiten, diefstallen, gewelddaden en terreuraanslagen. Er wordt tegen de sterren op gespeculeerd. Maar elk racistisch incident word steevast tussen haakjes geplaatst. Want geef nu toe, racisme is toch maar een hersenspinsel van verongelijkte allochtonen die zich nestelen in slachtofferschap.

Racisme wordt in dit land steevast in twijfel getrokken, ook al is het zwart op wit – no pun intended – bewezen/geschreven. De “berichtgeving” over La Gare 27 doet denken aan een artikel in De Morgen over de aanslagen in Charleston waar een journaliste vraagtekens plaatste bij de “vermeende” racistische motieven van een blanke nazi-aanhanger die 9 Afro-Amerikanen in koelen bloede neerschoot. Een nazi-sympathisant gehuld in een Zuid Afrikaanse apartheidsvlag die negen Afro-Amerikanen afslacht terwijl hij roept dat hij Amerika gaat zuiveren is voor sommige journalisten nog niet genoeg om iemand te betichten van racisme. (Lees verder bij de bron van dit artikel)