Orbán staat op het punt een slag te verliezen tegen de EU

Meer dan 100.000 Hongaren zijn deze maand al tweemaal (zie hier en hier) de straat opgegaan om tegen premier Viktor Orbán te protesteren. Op 8 mei is de volgende demonstratie gepland. Het lijkt erop dat de manifestanten steun van de EU krijgen in hun strijd tegen het illiberale Hongaarse regime.

De Europese Commissie zal komende woensdag voorstellen lanceren om financiële steun aan lidstaten te koppelen aan de eerbiediging van de rechtsstaat. Zo hebben EU-functionarissen aan Reuters verteld. Duitsland, Frankrijk en een aantal andere donerende landen steunen de voorstellen. Het gaat hierbij om de begrotingsperiode 2021-2027.

Naast Hongarije is Polen doelwit van de aanscherping van de regels. Voor 7 procent, respectievelijk 4 procent van hun overheidsbudgetten ontvangen deze landen financiële bijdragen van de EU. De bevolkingen van deze Midden-Europese landen beseffen de waarde van de bijdragen voor hun portemonnee goed.

Tot nog toe lag in het Europees Parlement de Europese Volkspartij (EVP) als voornaamste opposant van sancties dwars. Maar de aanstaande Europese verkiezingen in 2019 komen langzamerhand in het vizier. Als de burgers in de EU enig democratisch en moreel besef tonen, straffen ze de EVP en andere steunpilaren in Europa van Orbán (en van Jarosław Kaczyński als sterke man in Polen) af bij voortzetting van de huidige vrijblijvendheid ten aanzien van handhaving van de rechtsstaat in lidstaten.