Oranje pruiken op Oekraïense tribunes

Regeringsvertegenwoordigers gaan niet naar EK-wedstrijden in Oekraïne, uit protest tegen de dubieuze omstandigheden waaronder ex-premier Yoelia Timosjenko gevangen wordt gehouden. Oranje-supporters gaan wel, en ‘ons’ oranje alleen al kan als protestsignaal dienen. Oranje is de kleur van de partij van Timosjenko.

Volgens Jasper Mulder zijn er nog meer mogelijkheden:

Waar we in ‘88 de Gullit-rastapet hadden, moeten we nu juist massaal afreizen met de Timosjenko-pruik op met prachtige vlecht erin.

Het lijkt mij een fantastisch beeld: duizenden Oranje-fans met een Timosjenko-vlecht op de tribunes als statement tegen de behandeling die ze krijgt van Janoekovitsj en zijn trawanten. Volgens mij zullen de Oekraïnse autoriteiten daar heel wat meer mee in hun maag zitten dan wanneer Uri Rosenthal niet op hun tribunes verschijnt. Bovendien levert het belangenorganisaties een prachtige haak op om mee te doen. Amnesty levert de vlechtpruiken, Bavaria een bijpassend jurkje, en Human Right Watch zorgt voor Viktor Yushchenko-maskers voor degenen die represailles vrezen en onherkenbaar willen blijven.

Osocio heeft het pruiken-supportersidee alvast uitgewerkt voor verschillende nationaliteiten.