Opwellingen bij de lancering van Varoufakis´ DiEM25

gandhi aforismeGandhi’s aforisme ‘Eerst negeren ze je, dan maken ze je belachelijk, dan bevechten ze je, en dan win je’ past bij de opkomst van nieuwe bewegingen en politieke leiders. Syriza in Griekenland, Podemos in Spanje, Jeremy Corbyn in het VK en Bernie Sanders in de VS zijn daarvan voorbeelden. Het lijkt evenwel op een speciale manier te gelden voor de ‘utopische’ beweging DiEM25 die is geïnitieerd door Yanis Varoufakis.

Varoufakis is na zijn heroïsche gevecht in de eurogroep met Jeroen Dijsselbloem en grote man achter de schermen Wolfgang Schäuble, minister van Financiën van Duitsland, te bekend om genegeerd te worden.
En hij is te intelligent om hem belachelijk te maken.
Dan komt de Griekse ex-minister al direct in de vechtfase terecht. Die zal keihard zijn.
Maar wint Varoufakis? Mogelijk. In ieder geval weten we dat de ‘oude’ politiek, die de problemen creëerde, ze niet zal oplossen (Srećko Horvat).

Doch hoe nu verder? Op het afsluitende moment van zijn presentatie van 9 februari heeft Varoufakis aangegeven hoe hij van A naar B wil gaan. In de komende tijd staan er meetings op het programma die themagewijs standpunten zullen formuleren. Deze meetings zullen om en nabij maandelijks in heel Europa plaatsvinden.