‘Opwarming oceanen grootste uitdaging voor deze generatie’

De opwarming van de oceanen is “de grootste verborgen uitdaging van deze generatie”. Dat is de alarmerende boodschap van een grootschalige studie door de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

In het rapport Explaining ocean warming van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) brengen tachtig wetenschappers uit twaalf landen de complexe veranderingen in kaart die gaande zijn in de oceanen. Die veranderingen hebben nu al een grote impact voor vele tientallen jaren, ook als er meteen zou worden ingegrepen. Het gaat daarbij niet langer enkel nog om de impact op koralen, maar om een hele waaier van gevolgen voor alle onderdelen van het ecosysteem en de hele wereld, stelt de studie.

“De opwarming van de oceanen zou weleens de grootste verborgen uitdaging van deze generatie kunnen zijn”, schrijven de auteurs. De cijfers zijn schokkend:

Meer dan 93 procent van de wereldwijde klimaatopwarming sinds de jaren zeventig is opgeslagen in de oceanen. Mocht diezelfde opwarming door de atmosfeer alleen zijn opgevangen, zou de planeet 36 graden warmer zijn.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be