Opwarming klimaat doodt zeeleven voor kust Californië

Voor de kust van Californië ligt een dode zone in zee als gevolg van de bloei van giftige algen. Dat dode gebied is uitgegroeid tot de grootste ooit in de regio. Wetenschappers stellen dat het warmere zeewater door de klimaatverandering de oorzaak is.

Begin mei 2015 stelden Amerikaanse onderzoekers voor het eerst een ongewone algenbloei vast in Monterey Bay, een zeebaai tussen San Fransisco en Los Angeles. Algen halen niet alleen alle zuurstof uit het water, maar bepaalde soorten zoals de Pseudo-nitzschia produceren ook een krachtig zenuwgif. De dode zones vormen zo een bedreiging voor het milieu en de visserij omdat de toxines zich opstapelen in de kleine vissen en schaaldieren die zich met de algen voeden.
Grootste dode zone ooit

Tegen het einde van de maand mei was de zone al uitgegroeid tot de grootste die er ooit is gedocumenteerd. “Het is een enorme algenbloei”, zegt Raphael Kudela, hoogleraar Oceanogafrie aan de University of California, Santa Cruz. “De concentratie aan toxines is extreem hoog op dit moment in Monterey Bay. Deze zone reikt al helemaal tot aan de staten Oregon en Washington.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be