Opstanden in Indonesië tegen strafwethervorming en neoliberalisme

Het wetboek van strafrecht is nog gebaseerd op de Nederlandse koloniale macht, en het bewind in Jakarta wil daar een eind aan maken. Slinks wordt hierin het bestrijden van corruptie moeilijker gemaakt – en voor de nieuwsconsumenten in de noordelijke wereld is het verbod op buitenechtelijk geslachtsverkeer en abortus het opvallendst.
De voorgestelde wetswijzigingen worden als een conservatieve ingreep gezien. De afgelopen weken zijn er dagelijks grote protestdemonstraties gehouden door studenten in Jakarta en elders. De aanhoudende demonstraties in West-Papoea hebben eerder betrekking op de bezetting van het gebied, maar samen met de luchtvervuiling door enorme bosbranden is het geheel een gênante proef voor de democratisch geheten president Joko Widjojo.

In de berichtgeving (die in Nederland geen rol speelt) staan niet de plannen voor het “versoepelen van de arbeidsmarkt” en het vergemakkelijken van “investeringen” door buitenlandse ondernemingen in Indonesië. In feite past het bij het protest tegen corruptie.

Meer bijvoorbeeld hier.