Opstand tegen moslim-ban: ja, Trump kan verslagen worden

Tien dagen duurt het bewind van Trump nog maar, en hij heeft zich al een formidabele politieke crisis op de hals gehaald. In het hart van die crisis staat de opstand die op gang is gekomen tegen zijn anti-moslim-decreet van afgelopen zaterdag. Datzelfde besluit leidt intussen ook tot felle kritiek vanuit hoge, deels zelfs Republikeinse kringen. Dit zijn geen bondgenoten van het protest, hun kritiek is pragmatisch, het gaat daar om effectiviteit, niet om menselijkheid als doel op zich. Maar de kritiek maakt de positie van Trump er niet sterker op. De revolte tegen de moslim-ban kan wel degelijk in een gedeeltelijke zege eindigen – een victorie die dan zal smaken naar meer.

De protesten waaruit de revolte bestaan, zijn de tweede dag volop doorgegaan. Aljazeera bericht over “duizenden” – andere media hebben het over honderden – die “zich verzamelden bij het Witte Huis, terwijl meer dan duizend protesterenden bijeenkwamen in New York ’s Battery Park om te demonstreren tegen Trump’s uitvoeringsdecreet”.  Nu.nl schreef: “Bij het vrijheidsbeeld in New York kwamen veel mensen samen. De menigte van ongeveer tienduizend mensen  verplaatste zich vervolgens in een mars naar het kantoor van de immigratiedienst in New York.”

Er was meer, zo bleek uit hetzelfde stuk: “In Raleigh-Durham Airport in North Carolina werd een demonstratie door de politie afgebroken omdat er teveel mensen op af kwamen.” De Guardian, dat een liveblog aan de gebeurtenissen wijdt, noemt naast actie in New York City en Washington D. C. ook protesten in Boston, in Rochester, in Bloomington, bij het vliegveld in San Francisco, van Minneapolis, van Pittsburgh. Het genoemde Nu.nl-stuk noemt ook nog Chicago als protest-locatie.

Noot: in Den Haag is komende woensdag, 1 februari, protest tegen de moslim-ban van Trump: van 16.00 uur tot 17.30 uur, bij de Amerikaanse Ambassade. Facebook: https://www.facebook.com/events/164778217344370/ Komen als je kunt, en help alsjeblieft ook de oproep te verspreiden, ook als je zelf niet kunt.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr