Opschudding in Fryslân: FNV weigert FVD en PVV uit te nodigen voor verkiezingsdebat

Vakbond FNV weigert FVD en PVV uit te nodigen voor een verkiezingsdebat in het Friese Burgum. Volgens de vakbond zijn de uitspraken van vooraanstaande leden van die partijen onverenigbaar met de principes van de vakbond. 

Dat je fascisten geen podium biedt, zou eigenlijk voor zichzelf moeten spreken, maar dat doet het in Nederland anno 2023 blijkbaar niet (meer): VVD, CDA, Triple B, FNP (Friese nationalistische partij) en JA21 hebben zich solidair verklaard met de beide fascistische partijen en weigeren nu ook deel te nemen aan het debat. FVD en PVV zijn democratisch gekozen, vandaar. Dat gold natuurlijk ook voor de NSDAP, dus een bijzonder overtuigend argument is dat niet.

PVV-lijsttrekker Max Aardema huilt nu tranen met tuiten en beschuldigt de vakbond van ‘ondemocratisch gedrag’. Altijd weer lachen als neofascisten zich beklagen over het gebrek aan democratie bij politieke tegenstanders.

Ook Baudet en Wilders hebben inmiddels laten weten de weigering “belachelijk” cq “schandalig” te vinden. Wilders roept PVV-kiezers op het lidmaatschap van de vakbond op te zeggen, een oproep die ik als lid van FNV van harte ondersteun. Good riddance. We hebben jullie niet nodig: na decennia van neergang groeit FNV tegenwoordig weer als kool. Eerdere oproepen van Wilders het lidmaatschap van de vakbond op te zeggen hebben overigens geen enkel effect gehad, dus succes ermee.

Uitgelichte afbeelding: Vakbondsleider Herman Bode spreekt op 4 maart 1980 stakende arbeiders toe in de RAI te Amsterdam. – Door Hans van Dijk voor Anefo – http://proxy.handle.net/10648/acdb6ffa-d0b4-102d-bcf8-003048976d84, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67557486