Keniaanse oppositieleider weigert verkiezingsnederlaag te accepteren

Raila Odinga

De Keniaanse oppositieleider Raila Odinga weigert zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen te accepteren. Volgens Odinga hebben aanhangers van de zittende president Uhuru Kenyatta de verkiezingen ‘gehackt’, al blijft onduidelijk hoe dat dan precies in zijn werk is gegaan. Met 94% van de stemmen geteld, leidt Kenyatta met 54,4% tegen 44,8%, een achterstand die voor Odinga niet meer in te halen is.

Het is moeilijk te zeggen hoe reëel de beschuldigingen zijn. Odinga is niet in zijn eerste leugen gestikt, maar in 2007 werd er bij de presidentsverkiezingen inderdaad flink gefraudeerd. Dat leidde toen tot hevige rellen, waarbij tenminste 1200 mensen om het leven kwamen.

Tijdens de verkiezingen zélf bleef het dit keer rustig, iets dat in het verleden wel eens anders is geweest. Na de bekendmaking van de voorlopige uitslag gingen aanhangers van Odinga de straat op. Daarbij werden her en der barricades opgeworpen, maar tot echt ernstige ongeregeldheden is het tot op heden niet gekomen.

Politiek gezien staat Odinga duidelijk links van Kenyatta. Hij vindt zijn aanhang dan ook vooral in armere wijken/regio’s en onder etnische groepen die geen deel hebben aan de macht.