Opnieuw katholieke priester vermoord door Duterte’s doodseskaders

Duterte

Afgelopen zondag is opnieuw een katholieke priester vermoord op de Filipijnen. Richmond Nilo werd door gemaskerde mannen in zijn eigen kerk doodgeschoten terwijl hij de mis aan het voorbereiden was. Nilo is al het derde slachtoffer sinds december.

President Duterte is weliswaar in naam katholiek, maar verkeert op voet van oorlog met de Katholieke Kerk. De Kerk heeft in het recente verleden felle kritiek uitgeoefend op Duterte’s war on drugs. Bij die oorlog zijn duizenden mensen vermoord door doodseskaders (lees: agenten die er in hun vrije tijd wat bijklussen). De overgrote meerderheid van de slachtoffers bestaat uit verslaafden en kleine dealers (zelf ook vaak verslaafd).

Duterte op zijn beurt haalde fel uit naar de Kerk, die volgens hem full of shit is en voornamelijk wordt bevolkt door pedofielen. Zo zouden drie leden van Duterte’s kabinet in het verleden zijn misbruikt door priesters. Uiteraard verwaardigde Duterte zich niet bewijzen te leveren voor zijn beschuldigingen.

Eind vorig jaar besloot Duterte het niet langer bij verbale aanvallen te laten. In december 2017 werd een 72-jarige priester die de vrijlating van een politieke gevangene had weten te bewerkstelligen, doodgeschoten. In april onderging een priester die opkwam voor etnische minderheden hetzelfde lot. Een andere priester raakte bij een aanslag zwaargewond.

Bron: Al Jazeera