Opmars IS in vlakte van Nineveh genadeslag voor Iraakse christenen?

Het voorbije decennium is bijzonder hard geweest voor Iraakse christenen. De chaos na de Amerikaanse invasie maakte hen tot een ideaal doelwit voor extremistische groeperingen. De Koerdische Autonome Regio (KRG) in het noorden van het land was lange tijd het enige toevluchtsoord, maar na de recente opmars van de Islamitische Staat gelooft geen christen nog in een toekomst in Irak.

Het is druk rond de Mar Mouni kerk in Ainkawa. Net als bij zowat alle kerken in dit christelijke stadsdeel van Erbil, de hoofdstad van de KRG, is de kerk omringd met tenten en containers. Die bieden onderdak aan de meest recente stroom vluchtelingen die Ainkawa te slikken kreeg na de val van Mosul in juni en de inname van de christelijke steden en dorpen in de vlakte van Nineveh.
Bisschop in ballingschap

Vader Behnam brengt me naar een soort containergebouw op het kerkplein. Binnen is een man druk in de weer met een niet-aflatende stoet mensen die met allerlei formulieren komen aandraven. De man is zichtbaar vermoeid, erg veel zin in een interview heeft hij niet. Mgr. Youhanna Petrus Mouche was, of liever is, aartsbisschop van de Assyrisch-katholieke gemeenschap in Mosul. Nu leeft hij in ballingschap in Erbil, net als zijn geloofsgenoten. “Het begon net beter te gaan met onze gemeenschap. Na de val van Saddam hebben we moeilijke jaren gekend, veel mensen hebben Mosul verlaten in die tijd. Maar de opmars van IS is een catastrofe zoals we het ons nooit hadden kunnen voorstellen. Er zijn geen christenen meer in Mosul meer over. Iedereen is naar Koerdistan gevlucht, wie de mogelijkheid heeft verlaat het land.” (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be