Oplopende ruzie tussen EU en conservatieve Poolse regering

Het conflict tussen de Europese Commissie en de conservatieve Poolse regering begint zowaar serieuze vormen aan te nemen, iets wat schrijver dezes eerlijk gezegd niet verwacht had. Afgelopen week dreigde Europese commissaris Günther Oettinger Polen onder curatele te stellen nadat de Poolse regering de publieke omroep onder staatstoezicht had gesteld. De Poolse minister Zbigniew Ziobro heeft gisteren in een door het Poolse persagentschap PAP gepubliceerde brief gereageerd op de uitlatingen van Oettinger.  censorindex

Volgens Ziobro kan Oettinger maar beter zijn mond houden, gezien de Duits-Poolse verhoudingen in het verleden. Een land dat de nazi’s heeft voortgebracht, heeft volgens de Poolse minister per definitie geen recht van spreken.

Zulke woorden, uitgesproken door een Duitse politicus, roepen bij de Polen de ergste beelden op. Ook bij mij. Ik ben de kleinzoon van een Poolse officier die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het ondergrondse Nationale Leger vocht tegen Duitse curatele

Ziobro verwijst ook naar het vermeende wegkijken van Duitse media bij de aanrandingen in Keulen, een binnen extreemrechts populaire mythe die in Nederland o.a. door The Post Online gepropageerd wordt.

Het optreden van de Poolse regering past in een trend die niet beperkt is tot Oost-Europa. De EU heeft vergelijkbare pogingen van de Hongaarse regering de media te muilkorven vrijwel geruisloos laten passeren. Ook tegen de inperking van de demonstratievrijheid in Spanje heeft de EU niets ondernomen.  In heel Europa grijpen regeringen de dreiging van terroristische aanslagen aan om de repressie op te schroeven en de rechtsstaat af te bouwen. Uiteraard lopen conservatieve regeringen voorop, maar ook sociaal-democraten laten zich niet onbetuigd.

Bron