Opknappen van scholen goed plan

Opknappen van scholen biedt een waaier aan voordelen: een duurzaam gebouw bespaart energie en daarmee CO2-uitstoot; een opknapbeurt zorgt voor werkgelegenheid in de bouw; leerlingen zitten in beter geoutilleerde gebouwen en dat zal een gunstige invloed op de leerprestaties hebben.

Het plan komt van D66. Dat deze ultra-liberalen met een goed voorstel komen is uitzonderlijk en het mag daarom in de krant, op Krapuul voor de gelegenheid. Ook willen ze energie vretende woningen vervangen, maar de uitvoering daarvan is een stuk lastiger. De plannen zijn overigens niet helemaal nieuw, drie jaar geleden pleitte ik al voor woningisolatie in ‘Blij met een groene kerst?‘, maar de focus op scholen is heel praktisch.

Het geld voor de opknapbeurt moet komen uit een potje voor banenplannen van minister Asscher. Dat is eveneens prima. Banenplannen zorgen slechts voor verschuiving van werk van de ene categorie werknemers naar de andere, hoogstens leveren ze werk op voor ambtenaren die projecten verzinnen.

Werk wordt alleen gecreëerd door economisch zinnige zaken te ondernemen. Opknappen van scholen is zo’n zinvol plan dat meerdere voordelen biedt.

Nederland kan gemakkelijk investeren, want het lijdt aan onderbesteding. Het overschot op de betalingsbalans, wat ten koste gaat van werknemers, komt jaar na jaar terug.