Openlijke burgeroorlog bij de Republikeinen

Opnieuw heeft een Republikeinse senator zich tegen Trump gekeerd. In een speech in de Senaat haalde Jeff Flake (Arizona) gisteren fel uit naar de Amerikaanse president: “We must never meekly accept the daily sundering of our country — the personal attacks, the threats against principles, freedoms and institutions, the flagrant disregard for truth or decency” . Volgens Flake is Trump ‘een gevaar voor de democratie’. Flake kondigde aan zich in november 2018, wanneer zijn termijn afloopt, niet herkiesbaar te zullen stellen.

Flake’s uitbarsting volgt op een tenenkrommende episode gisteren, waarin Trump en de Republikeinse senator Bob Corker elkaar voor rotte vis uitmaakten.

De aankondiging van Flake zich niet herkiesbaar te zullen stellen werd door Steve Bannon met gejuich ontvangen. Bannon is bezig de Tea Party basis van de Republikeinen te mobiliseren tegen het Republikeinse establishment: fall in line, or else. Bannon’s verklaarde doel is het omtoveren van de GOP tot een fascistische partij als het Franse Front National of de Duitse AfD. Als dat niet lukt wil Trump’s voormalige medewerker een breuk forceren binnen de partij, iets waar hij hard naar op weg lijkt.

Bij een deel van links bestaat de neiging Trumpcritici als McCain, Flake en Corker te idealiseren, maar dat is ten onrechte. Flake is een rechtse Republikein die hard in wil grijpen in de sociale zekerheid. Corker en McCain zijn spreekbuizen van het militaire establishment. Dat deze drie inmiddels bekend staan als ‘gematigd’ zegt vooral iets over de mate waarin de GOP naar rechts opgeschoven is. In Nederland zouden ze nog te rechts zijn voor de rechtervleugel van de VVD.