Oostenrijkse hooivorken versus diploma’s

In Oostenrijk heeft de groene kandidaat Alexander van der Bellen de presidentsverkiezingen met een haar verschil gewonnen van de extreemrechtse Norbert Hofer. Het onderzoeksbureau SORA heeft een interessante analyse van de stemverdeling gemaakt.

Maar wat vooral opvalt, is dat meer dan 80% van Oostenrijkers met een universitair diploma voor Van der Bellen koos terwijl maar liefst 86% van de arbeiders op Hofer heeft gestemd.
(MO*)

Heel scherp wordt in Oostenrijk de scheidslijn in de meritocratie getoond. Die scheidslijn tussen winnaars en verliezers is gebaseerd op diploma’s. Voor de verliezers is het heel simpel: als we toch moeten verliezen, doen we dat met z’n allen. Zo offeren we voor hoogopgeleiden belangrijke zaken als persvrijheid en privacy op als we als verliezers van de diplomaratrace steeds verder in het putje worden gepropt. Wat kan ons genoemde zaken schelen; sowieso lezen we alleen propaganda van de MSM en als werklozen, vooral op het einde van onze ‘loopbaan’, moeten we toch al ons hele hebben en houden op tafel leggen om een aalmoes van een uitkering te krijgen.