Ook in de VS: echte democratie nu!

Er wordt al een week grootschalig gedemonstreerd voor het Capitool in Washington DC onder het motto “Democratische Lente”. Er is een record aantal mensen opgepakt bij deze demonstraties en de gelijkgeschakelde media zwijgen. Niet per se onverwacht.

“Iedere Amerikaan heeft recht op een gelijke stem in de regering. Dat is ons vrijheidsgeboorterecht, gewonnen in generatieslange strijd. Maar vandaag verkeert onze democratie in een crisis. Amerikaanse verkiezingen worden overheerst door miljardairs en grote financiële belangen die onbeperkte geldsommen kunnen besteden aan politieke campagnes om hun bijzondere belangen te beschermen op gemene kosten. Intussen, terwijl de superrijken de “money primary” beheersen die bepaalt wie kandidaat kan zijn voor een ambt, hebben bijna de helft van de staten in de Unie nieuwe wetten aangenomen die eenvoudige kiezers van hun stemrecht beroven, vooral donkergekleurde mensen en armen.

Deze corruptie schendt het belangrijkste principe van de Amerikaanse democratie – “een mens een stem”, gelijkheid van burgers. En zij blokkeert hervorming op feitelijk ieder belangrijk punt waarmee ons land geconfronteerd wordt: van het aanpakken van ongekende economische ongelijkheid tot het bestrijden van klimaatverandering en het beëindigen van massale opsluiting. Wij kunnen eenvoudigweg de dringende crises waarvoor onze natie stat niet oplossen als we niet eerst de democratie redden.”

Verder lezen – verdraaid, ook hier zien wij Chomsky als ondertekenaar.

Zonder aandacht te besteden aan Europa meldt Chris Hedges dat de revolutie in de lucht zit….