Ook het beperkte boerkaverbod is een rechtsstatelijke schande

Een overheid dient zich niet met de kleding van de inwoners van een natie te bemoeien tenzij ze totalitaire aspiraties heeft. Totalitair betekent immers dat een overheid tot in de kleinste details van het dagelijks leven haar invloed wil doen gelden:

Het kabinet wil het dragen van gezichtsbedekkende kleding, zoals boerka’s, beperkt verbieden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Het kabinet heeft hier vandaag mee ingestemd na een wetsvoorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.(NRC)

Zeg ik daarmee dat ik blij ben met de boerka? Nee. Zeg ik daarmee dat een boerka in alle mogelijke situaties acceptabel is? Nee. Zeg ik daarmee dat ik achter het idee van een boerka sta? Nee.

Natuurlijk kun je in Nederland geen onderwijzeres zijn in boerka, kun je niet aan de receptie zitten in boerka, en wil je geen conductrice in boerka. Dit botst echt te hard met waaraan men in deze contreien gewend is, dat is gewoon echt onaangenaam.

Maar dat is aan de betreffende werkgever om te beoordelen, of dat kan. Een werkgever heeft het recht te beoordelen of een persoon zijn/haar bedrijf/organisatie ten dienste kan zijn. Maar dit zijn geen zaken die in de wet vastgelegd moeten worden. De overheid dient zich niet te bemoeien met hoogst persoonlijke zaken zoals kleding. Iedereen moet zich overal kunnen begeven, gekleed zoals hij of zij dat wenst. Vooral als liberaal zou men dat moeten toestaan, maar iedereen weet dat de VVD een conservatief-autoritaire partij is en geen liberale. Wat de PvdA is, is niet helemaal duidelijk meer inmiddels. Politiek vulmiddel, zoals het CDA, waarschijnlijk. U vraagt, wij draaien, als wij maar op het pluche mogen zitten.

Maar als men onprettig uiterlijk vertoon wil gaan verbieden zou men ook wel tatoeages tot aan of over de nek mogen verbieden. Die baan bij de receptie kun je dan ook vergeten denk ik zo. Het fundamentele, privé-recht zich te kleden zoals men wenst mag absoluut niet beperkt worden via de wet. Een mate van sociale isolatie als gevolg zal men moeten accepteren, maar het mag nooit illegaal zijn.

Het erge is dat het geen verrassing meer is dat dit soort wetgeving door een kabinet waarvan sociaal-democraten deel uitmaken wordt voorgesteld. Natuurlijk hebben ze weer een compromis bereikt, zoals sociaal-democraten dat van begin af aan hebben gedaan. En zoals altijd tot hun grote schande.