Ook de islam past zich aan aan de omgeving

kunst2Ondanks dat er puristen zijn in de islam die net als de SGP of de Amish vast willen houden aan hele oude gebruiken en zeden, weigeren met hun tijd mee te gaan, zijn er ook heel veel mensen die wel gewoon mee veranderen. Net als met het christendom, dat door de eeuwen heen enorm is veranderd en daardoor vele stromingen heeft gekregen, verandert ook de islam.

Uiteraard zijn er fanatici die beweren dat er maar één manier is. Tuurlijk joh! Gelukkig heeft de meerderheid van de moslims meer gezond verstand en bewegen ze gewoon mee met hun nieuwe wereld en de tijd. Religie en geloof zijn ook organische eenheden. Stilstand is de dood.

Beide kampen miskennen de realiteit die as we speak tot stand aan het komen is. Het ontstaan van een Europese islam is een ontwikkeling die allang plaatsvindt en die niet af te stoppen is. En zowel vanuit islamitisch als vanuit islamkritisch perspectief is er ook geen reden dat men zich daar zorgen over dient te maken, omdat zowel voor de islam als Europa de Europese islam een zegen is. (Knack.be)

In feite zijn de stilstaande fanatici overal te vinden. Onder christenen, moslims, PVV’ers, overal zijn mensen die tegen verandering zijn. Alles wat mensen fanatiek maakt is voor mij niet goed. Van fanatisme is het een kleine stap naar radicalisme, en radicalisme eist meestal levens. En iets wat levens eist, is niet goed.

Daarom ben ik zo blij te lezen dat het gewoon goed gaat. Ondanks aanslagen in Parijs, ondanks aanvallen in Nederland op AZC’s, zijn er gelukkig nog steeds meer mensen met gezond verstand, dan zonder.