Ook Bahrain en Soedan verbreken diplomatieke relaties met Iran

Na Saoedi-Arabië hebben ook Bahrain en Soedan de diplomatieke betrekkingen met Iran verbroken. Saoedi-Arabië verbrak de betrekkingen naar aanleiding van de bestorming van de Saoedische ambassade in Teheran afgelopen zaterdag. Volgens de Saoedi’s heeft de ambassade tot drie keer toe geprobeerd de hulp van de Iraanse autoriteiten in te roepen, zonder dat er een reactie volgde.

De bestorming van de Saoedische ambassade was een reactie op de executie – of beter: gerechtelijke moord – op de sjiietische geestelijke Nimr al-Nimr door Saoedi-Arabie. De executie van al-Nimr heeft in het Midden-oosten tot felle protesten geleid en de al bestaande spanningen tussen Iran en Saoedi-Arabië nog vergroot. De leider van het Libanese Hezbollah, een belangrijke regionale bondgenoot van Iran, verklaarde dat het “een in bloed geschreven boodschap” was. Volgens Sayyed Hassan Nasrallah is Saoedi-Arabië uit op oorlog tussen sjiieten en soennieten.

Ook in Bahrain, Turkije, Libanon en Pakistan werd bij de Saoedische ambassade gedemonstreerd tegen de executie van al-Nimr. In Bahrain zette de politie traangas en waterkanonnen in tegen de demonstranten.

Inmiddels heeft Poetin zich breed gemaakt en aangeboden te bemiddelen tussen Iran en Saoedi-Arabië. Of dat veel effect zal hebben, valt nog te bezien. Rusland en Iran zijn bondgenoten, maar de verhoudingen tussen Saoedi-Arabië en Rusland zijn ronduit slecht.

https://www.youtube.com/watch?v=_GiVbFVbWzI